Expositie in de Kaashal te Kolderveen: MOVEMENTS
Een wel heel bijzonder project was het.
25 en 26 September 2121 vond in de Kaashal in Kolderveen de expositie van de Blik+ groep plaats. De groep was het traject in maart 2020 begonnen. De pandemie overviel hen. Overviel ons. Wij werden geconfronteerd met iets dat groter was dan wij zelf en waarvan we geen vermoeden hadden welke omvang het voor ieder van ons zou aannemen: Covid 19.
We zouden ons gaan verdiepen, ons eigen werk een nieuwe impuls geven, we zouden gaan werken vanuit beweging. Tot het virus onze bijeenkomsten stopte. De werkelijke beweging van dit project zit hem in het gegeven dat wij als groep een draai hebben gemaakt, onze doelen hebben veranderd en meebewogen hebben met het riet.
De weerslag van een pandemie in de kelders van de Kaashal in Kolderveen.
Deelnemende exposanten
MOVEMENTS
"Bespiegelingen om het goede te vermenigvuldigen"
Jessica van Swigchem, Leiden 1960
Through the Looking-Glass
Olieverf op hout; weerspiegeling in spiegels
120 x 50 (buis) en doorsnee 100 (houten cirkel)
Verbindend leiderschap op wereldschaal is nodig. Waar is dat te vinden? Vrouwen zijn het die inspireren. Golda Meir, Jacinda Ardern, Angela Merkel, Beyonce, Gro Harlem Brundtland en Nelie Smit-Kroes geven ieder op hun eigen manier het voorbeeld. Zorgend, doortastend, ontwapenend, volhardend, draagvlak zoekend, staan voor rechtvaardigheid en opkomend voor gelijkheid van mensen. Eigenschappen die nodig zijn om de dreigende toekomst ten goede te keren. Deze vrouwen inspireren en laten zien dat verbindend leiderschap mogelijk is.
"Everything is connected "
Sija Vente, Hazerswoude 1958
Ongoing Circle of Life
Fotoinstallatie
Foto’s Papier op Hout en geluidsfragment MP4
20×15 cm/15×15 cm
Hoe klein je wereld om wat voor reden dan ook kan worden: er is altijd meer te zien dan wat misschien de eerste indruk is.
Ik ga uit van de samenwerking en inwerking van alles op elkaar zoals dat kan gebeuren Als er wind opsteekt terwijl opeens de zon gaat schijnen; er is altijd samenwerking en inwerking van alles op elkaar.
''geloof , hoop, liefde"
Bouwien Bonkes, Emmen 1975
Joint Song
Video / i.s.m Johan Brouwer
Geloof, hoop, liefde
Beeldengroep / i.s.m Harry Jonkers
Hebben we in deze tijd voldoende houvast aan geloof, hoop en liefde ?
Kintsugi maakt je bewust van je innerlijke kwetsuren door iets wat je lief is (porselein of keramiek in dit geval) kapot te maken en het daarna weer te herstellen. Door het herstelde porselein of keramiek krijgen die kwetsuren de kans om gezien te worden.
Het kunstwerk bevat herinneringen van wat ooit was en doorstaan werd. En door de perfecte imperfecties te waarderen en te accepteren kunnen we laten zien dat deze littekens ons sterker, mooier en waardevoller gemaakt hebben.
"Elk leven is uniek en waardevol''
Corina Broers, Akkrum (Fryslân) 1969
Mutatie
Installatie
Textiel, papier, fotocollage en filmperformance
De zee in mijn filmpje zie ik als wassend, evoluerend medium, reinigend, helend waarin de mutatie naar een gender-loos leven een mogelijkheid zou zijn.
Het water staat ook voor ons onderbewustzijn, onze verbeelding en vertegenwoordigt liefde en compassie.
Elk leven is uniek en waardevol.
Adem…adem…adem…adem…adem…
(Antjie Krog in BROZE AARDE 'Een mis voor het Universum' )
Anne-Marie Joosten, Heveadorp-Renkum 1958
- Transformatie
Acryl en pastel op papier
Formaat: 2.00 x 1.25 m. - Adem
Acryl en pastel op papier
Formaat: 2.00 x 1.25 m. - Weggaan (preview, studie)
Acryl en pastel op papier
Formaat: 2.00 x 1.50 m.
In deze Corona periode kan ik zonder afleiding werk maken. Ik ben geconcentreerd aan het spelen. Ondertussen is er een crisis gaande én is in het voorjaar de lucht blauwer dan ooit.
Ik ben bezorgd over mensen, over de natuur.
Hoe kunnen wij zorgen voor de aarde als wij niet zorgen voor elkaar?/Hoe kunnen wij zorgen voor elkaar als wij niet zorgen voor de aarde?
"Voel je zeker in het onzekere"
Saskia Dingelstad, Swalmen 1964
Mutatie: Cycle of life
Video, StopMotion Animatie
1 minuut en 49 seconden
Onder andere door klimaatverandering zullen er in de toekomst steeds meer virussen ontstaan die aardse levensvormen (mensen, dieren, planten) op zichzelf, maar ook hun onderlinge samenhang gaan beïnvloeden.
Hoe zou onze leefwereld eruit gaan zien als we door een virus worden besmet dat niet perse een ziekte veroorzaakt, maar wel de genen van elk levend wezen aantast?
En dat deze besmetting ervoor zorgt dat mensen, dieren en planten hun gemuteerde genen onderling kunnen doorgeven en weer doormuteren, bij zichzelf en met elkaar?
"Vrijheid en beweging, één eigen dimensie"
Gabriele Schako, Hannover 1953
Object 1
gevonden voorwerpen/gemengde techniek
50x50x20 cm
Object 2
gevonden voorwerpen/gemengde techniek
80x80x60 cm
Object 3
gevonden voorwerpen/gemengde techniek
35x30x40 cm
Fotocollage (2x)
(pigmentinkt op linnen)
50×40 cm
Bij kinderen zie en voel ik met welke vreugde zij zich in volkomen vrijheid bewegen.
Dit gevoel probeer ik over te dragen in mijn werk.
De Coronapandemie blokkeert de vrijheid van bewegen.
Deze bewegingloze stilstand, dit wachten toont me hoe belangrijk vrijheid is. Dit spiegelt zich aan mijn werk en geeft dit een extra dimensie.
“the secret of change is to focus all your energy not on fighting the old, but on building the new”
Socrates
Manon Vos-Vlamings
Eindhoven 1964
Kantelpunt.
Video / i.s.m Joris Vos
Drie Objecten.
Papier op lichtstalenframe
1.50 x 1.50x 1.75 m
Vaak ben ik geintrigeerd door terugkerende patronen en wetmatigheden. Bijzonder om te zien is dat ik deze keer begonnen ben met karton en licht. Het resultaat van het licht, de schaduw ging mij fascineren.
Ik dacht in het begin dat de installatie centraal stond maar heb ontdekt dat juist de schaduw van de installatie veel interessanter werd.
“Time is Movement, Movement is Time”
Huibert Pouw, Den Haag 1946
Time is flowing
Videoprojectie
+
3 delige collage papier/inkt (op dibond)
3 x (60×50)
Mijn ervaring tijdens de pandemie is dat de dimensie “tijd” in mijn werk brengt. Het is alsof je in beweging bent in een stilstaande wereld. Deze “surrealistische ervaring” komt onbewust in mijn werk terug. Niet alleen beweging maar ook kleur vallen als het ware stil in een voortdurende “eindeloosheid”.
De getoonde werken en de videoprojectie zijn het resultaat van deze exercitie in een bijzondere tijd die wij allen doormaken.